Muzej AVNOJ-a Jajce

Muzej AVNOJ-a

Muzej II. zasjedanja AVNOJ-a osnovan je 1953. godine kao centralna jugoslavenska muzejska institucija memorijalnog tipa. Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini zgrada u kojoj je održano Zasjedanje bila je devastirana, a muzejska građa, osim nekoliko predmeta, otuđena. U septembru 2002. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila je Dom AVNOJ-a nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine kome treba biti vraćena funkcija Muzeja AVNOJ-a. Obnovljeni Muzej II zasjedanja AVNOJ-a zvanično je otvoren 29.11.2008. godine.

Uvažavajući značaj i važnost Drugog zasjedanja AVNOJ-a, događaja koji je po svome sadržaju i značaju bio jedinstveni događaj u cijeloj okupiranoj Evropi, u promišljanju sadržaja i namjene obnovljenog Muzeja uzeto je u obzir nekoliko neospornih činjenica:

  1. promijenjena društveno-politička situacija: Jugoslavija stvorena na AVNOJ-evskim principima više ne postoji, umjesto nje danas postoje samostalne države (u AVNOJ-evskim granicama);
  2. nezainteresiranost šire društvene (i kulturne) javnosti za rad muzeja u dosadašnjem obliku.
  3. odluke II. zasjedanja AVNOJ-a, okolnosti u kojima su nastale (antifašistička borba svih naroda bivše Jugoslavije) i prisutne osobe (Josip Broz Tito, Ivan Ribar, Moša Pijade…), jedan su od konkretnih elemenata zajedničkog identiteta južnoslavenskih naroda, a njihovo očuvanje i promicanje nužno je u suvremenom dobu ubrzanih globalizacijskih procesa. Istovremeno one, danas pružaju mogućnost međunarodne suradnje i povezivanja u okviru evropskih integracijskih procesa.
  4. njegova se djelatnost mora temeljiti na principima suvremene znanstvene historiografije, te na osnovama moderne muzeologije i suvremenih tehnološko-informacijskih dostignuća.

Na osnovu sačuvanih fotografija, memoarskih zapisa i sačuvanih predmeta urađena je ambijentalna rekonstrukcija spomen sale u kojoj je 1943. godine održano Zasjedanje. Novom stalnom postavkom naglašene su i istaknute osnovne značajke i razlikovne karakteristike antifašističkog pokreta u Jugoslaviji u odnosu na antifašističke pokrete drugih zemalja. Posebno mjesto zauzimaju Odluke Drugog zasjedanja AVNOJ-a i njihov historijski značaj.

Uz velike napore uposlenih uspješno se stvara i obnavlja fond muzejskih predmeta, dokumenata, fotografija i umjetničkih djela. Obnovljene su i uređene specijalizirana biblioteka sa čitaonicom i umjetnička galerija.

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam poruku, a mi ćemo pokušati što prije da vam odgovorimo.

Šaljemo

 www.jajce.ba | internet verzija grada

Log in with your credentials

Zaboravljeni podaci za prijavu?